last in, first out


last in, first out 1.0

(business, economie en financiën; recht en misdaad)

( Met betrekking tot werknemers)
(Engels, letterlijk 'het laatst erin, het eerst eruit') door werkgevers bij ontslagen gehanteerd principe dat inhoudt dat degenen die het laatst in dienst zijn gekomen ook als eersten ontslagen zullen worden; principe dat bij ontslagen de anciënniteit van de werknemers doorslaggevend is; anciënniteitsbeginsel; lifobeginsel
Vervolgens ook wel toegepast op asielzoekers.

Semagram (extra betekenisinformatie)


last in, first out…

is een principe

  • [Functie] dient als uitgangspunt om overbodig geworden werknemers af te laten vloeien
  • [Tijd] wordt nu vrijwel niet meer toegepast en is in Nederland sinds 1 maart 2006 afgeschaft
  • [Belanghebbende of begunstigde] beschermt werknemers die lange tijd in dienst zijn
  • [Betrokkene] betreft, meestal jonge, werknemers die het laatst in dienst gekomen zijn

Algemene voorbeelden


'Als de Bongerd leegloopt, moet ik personeel ontslaan: om te beginnen op de Weideblom, want daar zitten de jonkies. In het onderwijs geldt nog altijd: last in, first out.'

de Volkskrant,

Ontslag op basis van anciënniteit (last in, first out) kan ook terecht zijn. Het argument is dan dat de zorgplicht van de werkgever toeneemt naarmate de werknemer langer in dienst is.

http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=1_id=103_id=27073

Bij de vorige reorganisatiegolf in de jaren tachtig was het voor de werkgevers onmogelijk zelf werknemers aan te wijzen voor ontslag. In sociale plannen werd toen vastgelegd dat werknemers die als laatste in dienst waren gekomen er als eerste uit moesten ('last in, first out').

Provinciale Zeeuwse Courant,

Het lifo-beginsel (lifo staat voor: last in, first out) wordt ook wel het anciënniteitsbeginsel genoemd. De hoofdregel is dat de werknemer die het laatste is aangenomen er het eerste uit gaat. Dit beginsel moet worden toegepast binnen groepen uitwisselbare functies.

http://www.jobcircle.nl/wiki/category/term/4552?wbrand=loonwijzer,

Als gevolg van dalende leerlingenaantallen in de jaren zeventig en tachtig konden er lange tijd nauwelijks jonge leerkrachten worden aangesteld; bovendien moesten de laatst bijgekomen docenten als eerste afvloeien (last in, first out).

http://www.gymnasiumnu.nl/,

Een gedeelte van het jongere personeelsbestand is reeds bij de vorige reorganizaties bij de vliegtuigfabrikant gesneuveld. Toen werd gewerkt via het Lifo-princiep (last in, first out), met als gevolg dat het huidige personeelsbestand van Fokker relatief oud is.

De Standaard,

Nu blijven alle asielzoekers gedurende de hele procedure in de centra. Dat betekent dus dat de mensen die we nu in de asielcentra opvangen daar wellicht maanden zullen blijven, tenzij ze zelf meteen beslissen om weg te gaan. We werken wel met een LIFO-beleid (last in first out), wat betekent dat we diegenen die pas binnenkomen en wier aanvraag duidelijk onontvankelijk is, ook meteen proberen het land weer uit te krijgen.

http://www.gva.be/dossiers/-a/asiel/nodig.asp,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • de afvloeiingsregeling last in, first out
  • het beginsel last in, first out

Het beginsel 'last in, first out' werkt in de praktijk soms vreemd uit, zoals bij mijn familie S. De gemeente Alphen voegde vorig jaar twee buurten bij elkaar door de binnengemeentelijk herindeling; de straat van de familie S. viel toen opeens in een probleemwijk.

NRC,

in voorzetselgroep


  • de bepaling van last in, first out

"In de CAO is ook de bepaling van 'last in first out' opgenomen. Dat betekent dat vliegers met het minst aantal dienstjaren, vaak jongeren, het eerst voor ontslag in aanmerking komen. Ouderen hebben meer binding met de maatschappij, in hen is veel geïnvesteerd en komen moeilijker aan de slag."

http://www.uniemhp.nl/indexnn.html,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


last in, first out 1.1

(business, economie en financiën; recht en misdaad)

last in, first out, als beginsel toegepast in een aantal specifieke vakgebieden

Algemene voorbeelden


Ondernemingen passen verschillende boekhoudmethoden toe. Het boekhoudkundige resultaat kan sterk worden beïnvloed door verschillende, algemeen geaccepteerde, accountingmethodes te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende waarderingsgrondslagen ten aanzien van vaste en/of vlottende activa, de verschillen die ontstaan bij voorraadwaardering volgens first-in, first-out (FIFO) en last-in, first-out (LIFO), de verschillen in resultaat die ontstaan door het toepassen van verschillende afschrijvingsmethoden en -termijnen, en de verschillende manieren waarop goodwill kon worden verantwoord.

http://www.ou.nl/open/ebb-colloq/pdf/Value%20Based%20Business%20Steering%20mrt%202004.pdf,